Hovedutvalg for kultur og utdanning vedtok i går tildeling av flere priser og stipendier: frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge 2019, arbeidsstipend for kunstnere, kunstnerstipend, utvekslingsstipend og idrettsstipend.

FRIVILLIGHETSPRISEN FOR ARBEID MED BARN OG UNGE 2019

Frivillighetsprisen er på 25.000 kroner i tillegg til et kunstverk.

Porsmyr venneforening ved Porsmyr bygdetun får frivillighetsprisen for sitt store frivillige engasjement for bevaring og formidling av Porsmyr bygdetun gjennom mange år. Porsmyr bygdetun er blitt et møtested på tvers av generasjoner med aktiviteter for hele familien.

Songdalen kommune kjøpte Porsmyr gård i 1997. Det ble i samme tidsrom opprettet en stiftelse og kort tid etter ble Porsmyrs venner startet. Etter at kjøpet var en realitet, ble det satt i gang med opprydding og sikring av hus på gården. Det er i dag 8 bygninger på eiendommen, både gamle og nyere.

Virksomheten er basert på frivillig innsats. Det er lagt ned et betydelig antall dugnadstimer, trolig over 100 000 timer per d.d.  Av aktiviteter kan nevnes: vedlikehold av bygninger, biler og innsamlet museumsmateriale. Hver tirsdag i vinterhalvåret møtes mellom 30 og 35 til dugnad, sosial samling og åpent hus. I sommerhalvåret er det åpent for hele familien hver søndag. Omvisning og salg av vafler og kaffe. Greipstad historielag og Knivklubben bruker lokalene regelmessig. Greipstad menighet holder gudstjenester og har julegrantenning der. Nissebyen på Porsmyr er utstilling laget av alle barnehagebarn i kommunen. Tilrettelegging for barn og unge gjennom den lokale kulturelle skolesekken. Barn kan delta i aktiviteter for å se hvordan det var i gamle dager.

Frivillighetsprisen for barn og unge 2019 tildeles Porsmyr venneforening for sitt langvarige og omfattende frivillige arbeid. De betyr mye for stedet de forvalter, men også for alle som er tilknyttet arbeidet i dag og for generasjoner som kommer.

ARBEIDSSTIPEND FOR KUNSTNERE

Det deles ut to arbeidsstipend på  100.000 kroner

Tore Kvæven, forfatter (Sirdal)

Tore Kvæven debuterte i 2011 med romanen Hard er mitt lands lov. Romanen Når landet mørkner ble utgitt i 2018. Den ble et viktig gjennombrudd i forfatterskapet der han ble tildelt Brageprisen samme år og Sørlandets Litteraturpris i 2019. Kvæven er både bonde og lærer, men vil med stipendet frigjøre mer tid som forfatter. I tillegg til en novellesamling, en dystopi og en science fiction, planlegger han å skrive historiske romaner.

Kvæven er født i 1969, oppvokst og bosatt på Kvæven i Sirdal kommune. Et arbeidsstipend vil gi et økonomisk pusterom rundt den tidkrevende produksjonen av litterære verker. Gjennom bøkene befester han for alvor sin posisjon som en av de viktigste forfatterne fra Agder i vår tid.

Ylve Thon, billedkunstner (Kristiansand)  

Ylve Thon jobber med maleri, men har også tilegnet seg ny kunnskap om freskoteknikken ved Muralverkstedet i Oslo. Hun vil arbeide med veggmaleri i større formater. Ved å reise på studieturer, vil hun kunne utforske forskjellige ideer til monumentale fresker og som grunnlag i forprosesser til utsmykningsoppdrag. Thon arbeider med motiver fra natur og landskap, men også mer abstrakt der hun prioriterer det maleriske, fargen og materialitet. Hun har stor faglig innsikt i å ivareta tradisjonelle maleteknikker.

Thon er født i 1979 i Modum, og bosatt i Kristiansand. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen, avdeling Kunstakademiet. Stipendet gir mulighet for arbeidsro, og inspirasjon til å videreutvikle fagkompetanse.

KUNSTNERSTIPEND

Det deles ut 4 kunstnerstipend på  40.000 kroner

Jon-Erik Myre (skuespiller), Kristiansand

Jon Erik Myre etablerte Kanon Produksjon sommeren 2019 sammen med kollega André Lassemo. Kanon Produksjon ønsker å fortsette og utvikle scenekunstproduksjoner blant annet i samarbeid med Teateret og Vest-Agder-museet. Denne friteatergruppa jobber med finansiering av tre produksjoner for 2020. Videre har han påbegynt arbeidet med ei familieforestilling på Setesdalsbanen sommeren 2021.

Myre er født i 1993, oppvokst i Kristiansand og bosatt i Oslo. I tillegg til å være medlem av Norsk Skuespillerforbund er Myre også musiker.

Maren Fidje Bjørneseth (danser), Kristiansand.      

Maren Fidje Bjørneseth har markert seg sterkt i dansemiljøet på Sørlandet gjennom Ravnedans og Kollektiv K. Stipendet skal brukes til å finansiere et studieopphold med Batsheva Dance Company, innkjøp av fotoutstyr, nye prosjekter innenfor filmfeltet og videreutvikling av forestillingen Wood Project (2016).

Bjørneseth er født i 1989 og er oppvokst i Kristiansand. Hun er utdannet ved Trinity Laban Conservatoire of Contemporary Dance i London og arbeider internasjonalt som utøvende dansekunstner og koreograf.

Ingrid Juell Moe (kunsthåndverker), Søgne

Ingrid Juell Moe er en anerkjent tekstilkunster med billedvev som uttrykksmiddel. Hun skal i 2019/20 delta på tre kunstutstillinger: 20-års jubileumsutstilling og ei gruppeutstilling i Søgne gamle prestegård, samt 40-års jubileumsutstilling på Agder Kunstsenter. Stipendet skal i hovedsak brukes til innkjøp av materialer og leie av arbeidshjelp til et spesialprosjekt knyttet til gruppeutstillinga i Søgne. Her vil hun stille ut et 8 meter langt billedvevteppe Brevet til kjærligheten og en installasjon av egne brev.

Moe er født i 1949, og bosatt i Ny-Hellesund i Søgne. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Moe har hatt flere separatutstillinger i inn- og utland, og store utsmykkingsoppdrag.

Geir Stian Orsten Ulstein (forfatter), Lindesnes

For Geir Stian Orsten Ulsten bidrar et kunstnerstipend til å realisere nye bokutgivelser, en roman og ei dokumentarbok. Den historiske romanen handler om brytningstida mellom islam og kristendomøst i Europa på 1600-tallet. Dokumentarboka har arbeidstittelen Italienske veier. Ei dokumentarbok viser til faktiske hendelser, og bruker skjønnlitterære virkemidler for å skildre personenesmotiver og handlinger. Italienske veier har som utgangspunkt ei reise som Ulstein skal gjennomføre i Italia i 2019/20.

Ulstein er født i 1982 på Toten, og er bosatt i Lindesnes. Han har en mastergrad i historie fra Universitetet i Oslo. Ulstein debuterte med krigsromanen Piggtrådroser i 2007. Romanen Tour DØ France (2019) ble kritikerrost av en samlet presse.

UTVEKSLINGSSTIPEND

Det deles ut 1 utvekslingsstipend på  50.000 kroner.

Silje Nordheim (danser), Kristiansand

Silje Nordheim arbeider som moderne danser, koreograf, produsent og dansepedagog. Hun er kommet inn på et diplomstudie i koreologi i London. Koreologi er studie i bevegelse, og baserer seg på Rudolf Labans velrennomerte bevegelsesteorier. Diplomet går over tre år med tre ukes samlinger i året. Den økonomiske støtten anvendes til studieavgift, reise og opphold. Hennes intensjon er å undervise i koreologi til barn, studenter, lærere og andre scenekunstnere på Sørlandet.

Nordheim er født i 1975 i Mandal, og bosatt i Kristiansand. Hun er utdannet ved London Contemporary Dance School, og har praktisk pedagogisk utdannelse i dans fra Kunsthøgskolen i Oslo, samt en mastergrad i dans fra universitet i Surrey.  

IDRETTSSTIPEND:

Det deles ut tre idrettsstipend på 40.000 kroner

Mindaugas Gedminas (23 år) – boksing, Kristiansand

Mindaugas Gedminasrepresenterer AIK Lund og er nå ranket som Norges beste bokser i klassen 75 kg for tredje året på rad (2017, 2018 og 2019) av Norges Bokseforbund. Han er norgesmester tre ganger og nordisk mester to ganger. Han har de siste årene vunnet og tatt medaljer i flere internasjonale stevner. Han vant første runde under EM,  og tok en sterk tredjeplass i en stor internasjonal turnering i Tsjekkia der han møtte verdensklasseboksere.  Et stipend vil kunne hjelpe han til å nå sitt mål om deltakelse i OL i Tokyo 2020.

Amalie Manshaus Sæten (21 år) – friidrett 800m og 1500m, Kristiansand

Amalie Manshaus Sæten er mellomdistanseløper på 800m og 1500m og representerer Ullensaker/Kisa. Hun er i dag en prioritert utøver på rekruttlandslaget. Hun har deltatt i U23 EM og Junior VM, og har mellom 2016 og 2019 tatt flere medaljer i norgesmesterskap for ungdom, junior og senior. De seneste to sesongene har det blitt ett NM gull i junior-NM og to sølv og en bronse i senior-NM. I 2018 tok hun også bronse i Zurich Diamond League (Young Diamonds). Neste sesong er målet å kvalifisere seg til EM for senior på 800m eller 1500m. Idrettsstipendet kan bidra til at hun klarer det.

Ivar Flikka Buch (16 år) – kajakk, Flekkefjord

Ivar Flikka Buch representerer Flekkefjord kajakklubb og tok gull K4 1000 m, sølv K1 2500 m og bronse K1 500 m i nordisk mesterskap i Sverige sommeren 2019. Her oppnådde han de beste resultatene av samtlige i den norske landslagstroppen.

Han har tatt ei rekke seiere i norgescup og er U16 norgesmester i maraton-padling. Et stipend vil kunne bidra til at han kvalifiserer seg til junior VM i maraton-padling, som avholdes i Bærum våren 2020.

 

 

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 23. oktober 2019 | Skriv ut siden