-Det er i nå i gang arbeid med å produsere en film om den omfattende utvandringen frå Åseral til Amerika. Det er kartlagt at det i utvandrerperioden i slutten av attenhundretallet og begynnelsen av nittenhundretallet utvandret 1048 åsdøler til Amerika. Vi har skaffet frem navn på alle. Antallet er mer enn dagens innbyggertall i kommunen. Filming skjer både i Amerika og her i landet, opplyste enhetsleder for service, kutur og reiseliv Odd Helge Liestøl i Åseral kommune da hovedutvalg for kultur og utdanning i dag besøkte Minne kultursenter.

Kommunen benytter film aktivt i formidling og dokumentering av kommunens historie. Filmen "Åseral - heimstad på jord" gir et bilde av hva kommunen representerer. "Krigstid i Åseral" er en annen film om annen verdskrig i kommunen. Det er videre laget en film kalt "Frå plog til harpun" som presenterer historien om flere titalls unge menn frå Åseral som reiste ut på hvalfangst. Hovedutvalget ble vist en nesten en timers lang nyprodusert film om lord Salvesen som blant annet reiste den kjente engelskinspirerte imponerende Lordehytta som ligger langt inne i fjellheimen i kommunen

Sommaren 2010 ble  Minne Åseral kultursenter åpnet med stor bistand til etableringen frå fylkeskommunen. Senteret presenterer Åserals kulturarv og kulturliv, med en  arkeologisk utstilling, bygdemuseum, kunstutsal, turistinformasjon, filmsal med lokalhistoriske dokumentarer, kafé og ikke minst en flott eplehage der en blant annet  kan nyte utekonserter. Gjennom året tilbys  det faste og skiftende utstillinger og arrangementer.

av Torkelsen, Jan H., publisert 5. april 2018 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • FT-web 231018
  av jto, 18.10.18

  Følg fylkestingets oktober-møte live på web

  Les mer
 • Hestmanden på Silokaia
  av jto, 10.10.18

  Interpellasjon om drift- og vedlikeholdsmidler til museumsskipet Hestmanden

  Les mer
 • Steinar B Andersen 2015
  av jto, 26.09.18

  Interpellasjon om strategi- og handlingsplan for fiskeri og maritime næringer i Agder

  Les mer