Ti elever fra matfagklassa på Kvinesdal vgs fikk en sjelden opplevelse i november. De var på utveksling til Vest-Viru i Estland, som har vært Vest-Agder sitt vennskapsfylke fra 1995. De var to dager på Rakvere yrkesskole. En dag laga de estisk mat med den estiske klassa, og neste dag laga de kjøttkaker i brun saus, ertestuing, karamellpudding og riskrem. All maten ble solgt i skolens restaurant. Elevene bodde på internatet på skolen, og spiste i elevkantina. Kvinesdalelevene fikk også besøke en gård som drev økologisk korndyrking og hadde et lite gårdsutsalg. Der fikk de bake brød, og de besøkte en gård som drev med geiter og osteproduksjon.

For noen av elevene var nok likevel høydepunktet å være med å lage til gallamiddag på herregårdshotellet, Vihula Manor, som hadde invitert til "Norwegian Week". Kokken, Andreas Foss fra Havhotellet på Lindesnes hadde hovedansvaret for menyen.  Lutefisk og ribbe og rømmegrøt på en svært utsøkt måte. Flekkefjord videregående skole, avdeling Kvinesdal har en intensjonsavtale med Havhotellet. Det var derfor de kunne reise til estland og lage gallamiddag på "Norwegian week". Elevene har god nytte av denne intensjonsavtalene, både fordi Anders  Foss kan være deres lærer,  og de kan ha praksis på hotellet.

Vest -Agder Kunstnere I Vest -Viru

Som del av Norwegian Week er det og utstilling med tre kunstnere fra Agder, Det er Tom Lid, Agnete Erichsen og Bjørn Aurebekk (bildet). Fylkesordfører og Sally Vennesland tok seg tid til å besøke Rakvere yrkesskole, delta på åpning av kunstutstilling, dele ut kunstnerstipend til tre estiske kunstnere på gallamiddagen. Som en del av vennskapsavtalen gir Vest-Agder et stipend til Vest-Viru. Fra 1. januar 2018 forsvinner fylkeskommunen som forvaltningsledd i Estland. Det blir færre og større kommuner, men det skal etableres et interkommunalt råd, som skal ivareta noen av oppgavene som fylkeskommunen hadde før. Dette kom fram på et møte fylkesordfører hadde med representanter fra kommuner og fylkeskommunen i Vest-Viru. Det er interesse fra begge parter om et fortsatt samarbeid på enkelte felt, for eksempel skole, næring, turisme og kultur. Ambassadør Dagfinn Sørli, kunne også fortelle at det er god vekst i Estland, gode økonomiske muligheter gjennom EØS programmet, og Estland er et trygt og godt land å samarbeide med.

I 2018 feirer Estland 100 år som selvstendig republikk, selv om det har hendt mye i løpet av den perioden, så blir det stor feiring. Kanskje det bør markeres i Vest-Agder. Kanskje med estisk uke?

Terje Damman Og Konstituert Leder I Vest -Viru

Fylkesordfører Terje Damman og konstituert leder i Vest-Viru fylkeskommune Sven Höbemägi.

av Inga Lauvdal, publisert 30. november 2017 | Skriv ut siden