-Med over 47 årsverk og en omsetning på cirka 70 millioner kroner er Vest-Agder-museet en av de største kulturinstitusjonene på Agder. Museet gjør en viktig jobb i å sikre og formidle sentrale deler av kulturhistorien i Vest-Agder. Det er derfor positivt at museet nok en gang har hatt et høyt besøkstall. Det skyldes dels at man har jobbet mot å øke kvaliteten på de "gamle" besøksmålene i tillegg til at man er blitt aktiv på nye arenaer som Nodeviga, Odderøya fyr, Hestmanden og Tingvatn, skriver fylkeskommunens regionalsjef i en orienteringssak om Vest-Agder-museets drift i 2018.

I løpet av fjoråret besøkte 122 266 gjester Vest-Agder-museet. Dette er på nivå med 2017 som var et rekordår. Besøksmålene hadde en økning i arrangementer og tilbud, men var i konkurranse med sommerværet. DS Hestmanden hadde størst prosentvis økning i besøkende som følge av flere tokt. Museet var i 2018 godt synlig utenfor de etablerte besøksmålene med aktiviteter på blant annet Torvet i Kristiansand, Odderøya fyr og Arendalsuka. 

Vest-Agder fylkeskommune er den største medeier i Vest-Agder-museet IKS. Fylkeskommunen samarbeider tett med museet, og gir årlig tilskudd til driften. Selskapet Vest-Agder-museet IKS ble opprettet i 2005 som et resultat av museumsreformen. Syv museer ble slått sammen til en organisasjon (Flekkefjord Museum, Listamuseet, Sjølingstad Uldvarefabrik, Mandal Bymuseum, Setesdalsbanen, Gimle Gård og VestAgder Fylkesmuseum). Vigeland Hus i Mandal ble innlemmet i 2008, Kristiansand Kanonmuseum i 2012 og DS Hestmanden i 2016. I perioden 2016 – 2018 har museet hatt en ansvaret for formidling av Tingvatn fornminnepark og besøkssenter. 

Vest-Agder fylkeskommune eier 50 prosent av Vest-Agder-museet IKS. Øvrige eierandeler er: Kristiansand kommune 20 prosent, Mandal, Vennesla, Flekkefjord og Farsund fem prosent hver og en prosent på hver av de øvrige kommunene i fylket.

av Torkelsen, Jan H., publisert 30. september 2019 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Vest -Agder Fylkesmuseum - Setesdalstunet
  av jto, 22.11.19

  Det er bevilget midler til videreutvikling av Kristiansand museum

  Les mer
 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer