Flertallet i Arbeiderpartiets programkomité foreslår å innføre felles valgdag for kommunevalg, fylkestingsvalg, sametings- og stortingsvalg. Målet er økt valgdeltakelse. Deltakelsen i lokalvalgene i Norge har ligget rundt ti prosent lavere enn stortingsvalgene og vært synkende. Sverige har hatt felles valgdag siden 1970, og det har løftet deltakelsen i lokalvalg. Forslaget er med i programforslaget som presenteres torsdag, forteller programkomiteens leder Helga Pedersen til Kommunal Rapport.

I Lokaldemokratimeldingen går regjeringen inn for å videreføre dagens ordning, men oppfordrer partiene til å ta stilling til spørsmålet. - Felles valgdag vil øke den lave valgdeltakelsen i lokalvalg, som er et demokratisk problem i Norge. Det vil styrke legitimiteten til lokaldemokratiet og alle de viktige beslutningene som tas her, mener Pedersen.

av Torkelsen, Jan H., publisert 4. februar 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • KS Medaljører 2019
  av jto, 25.06.19

  Fire politikerveteraner hedret

  Les mer
 • Klubbe
  av jto, 18.06.19

  Alle fylkeskommuner skal ha råd for ungdom, eldre og personer med funksjonsnedsettelse

  Les mer
 • FT-web 0619
  av jto, 14.06.19

  Følg fylkestingets junimøte direkte på web-TV

  Les mer