1280

Historiene museet har samlet, samt erfaringer fra eget anlegg passer inn i en aktuell strømning i samfunnet: Interessen for det overnaturlige og uforklarlige. Flere og flere følger TV-programmer som ”kontrollerer” hvor synsk noen mennesker er og hvordan gjenferder, ånder og spøkelser kan få hjelp til å forlate et hus de hjemsøker.
Overtro er på ingen måte et nytt fenomen, men har tvert i mot eksistert gjennom alle tider, på bygda og i byen. Å fortelle om de forskjellige aspektene som overtro omfattet og i dag omfatter, samt å trekke paralleller mellom ”gamle dager” og dagens diskusjoner rundt overtro, er det overordnete faglige målet med prosjektet.
Samtidig vil museet sette fokus på mørket og opplevelsene av mørkets lyder og stemninger, som ikke lenger finnes i vår tid med elektrisitet og luksus. Ingen er lenger nødt til å gå ut for å besøke et toalett om natten; ingen trenger å fortelle et eventyr i skinnet fra tranlampen. Lyder av nattedyr kjenner bare få, og mange opplever det totale mørket som svært skummelt.
Det er utviklet flere nye installasjoner og metoder som skal brukes i prosjektet. Noen effekter erDet spøker virkelig på Kongsgård formidlingstekniske mens andre er rene ”spøkerier” som bidrar til å løfte/sette en ramme rundt opplevelsen. Naturexpo i Kristiansand er engasjert som prosjektleder.
Med dette prosjektet håper museet å kunne levere et faglig basert opplevelsestilbud med høy kvalitet til alle interesserte. Museets hovedmål, faglig formidling av overtroens betydning før og nå, skal underbygges med hjelp av teknologiske installasjoner som gjør museumsbesøket til en opplevelse utenom det vanlige. Slik håper man også å bygge nye nettverk, finne nye samarbeidspartnere i regionen og ikke minst til å øke kunnskapen om museenes formidlingsmuligheter.

av Pabst Katrin og Torkelsen, Jan, publisert 10. november 2010 | Skriv ut siden

Det har pågått en engasjert debatt om ungdom og trafikksikkerhet over hele landet i det siste. Flere samarbeidsparter på Sørlandet, deriblant Vest-Agder fylkeskommune, jobber aktivt for å få ned antall ungdomsulykker. For å vise politikere hva som gjøres for å få ned ungdomsulykkene, inviteres nå ungdomspolitikere på Agder til å delta på 18+ kurs gratis. Det settes fokus på at trafikksikkerhet ikke bare handler om midtdelere og bedre veinett. Trafikksikkerhet sitter i hodet til en hver sjåfør, og holdningene sjåføren har påvirker kjøreferdigheten og sikkerheten.

Siste fra Kultur

 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer