Bygningsvernkonsulent Helge Paulsen hentet ut prøver fra en rekke forskjellige bygninger på Grønland tidligere i år. Nå begynner resultatene å komme. Ikke uventet viser det seg at tømmeret som er brukt til å bygge hus i den dansk-norske kolonien på 1700-tallet, kommer fra ulike kilder, dels fra Kattegat/Skagerrak-området og dels fra Østersjøområdet. Forklaringen er trolig at tømmeret ble kjøpt inn til København, og derfra skipet til Grønland.
Av bygningene som hittil er analysert, viser det seg altså at den kjente Berthel-kirken eller Den blå kirke i Sisimiut har et takverk som er bygd av tømmer fra Agder. Vi kan si det med stor sikkerhet fordi det allerede er nedlagt et stort arbeid med å utarbeide grunnkurver for furu og eik i vår landsdel.
Den blå kirke ble påbegynt i 1773 og innviet to år senere. Kirken er den best bevarte av de tidligere kirkene på Grønland.

av Stylegar, Frans-Arne, publisert 23. november 2010 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer