– Bygningene er i god stand og både anlegget og uteområdene blir godt tatt vare på av eier. Det gode samarbeidet mellom Vest-Agder fylkeskommune og eier er det beste utgangspunktet for at bygningene blir tatt vare på for ettertiden, sier Holme.
Lindland sjøbua
Lindland sjøbua

Det er ikke mange slike helhetlige kombinasjonsbruk ved kysten som er bevart i sør-Norge. Sammen danner bygningene et komplett gårdstun som er et meget godt eksempel på kombinasjonsbruk på Sørlandet. Fram til nå har ikke småbruk/kombinasjonsbruk vært representert på fredningslista i Vest-Agder.

Gardsbruket Lindlandsstova
Gårdsbruket har en spennende og allsidig historie. Våningshuset og uthuset er fra rundt 1750, og anlegget har både bryggerhus, bur og sjøbu. Sjøbua er den største av de mange sjøbuene langs Fedeåna der det har vært bøkkere i arbeid i lange tider.

I 1798 kjøpte Tobias Sigmundsson Briseid gårdsbruket. Han kjøpte og festet jord, og tok til som handelsmann med kongelig privilegium. Han drev stort og hadde egne tjenere. Briseid hadde egne skuter som seilte på Nordsjøen og Østersjøen, blant annet til Holland for å kjøpe klær, korn, kaffe, tobakk, sukker og brennevin. Dette solgte han videre fra sjøbua i Linlandsstroda - folk kom gående over heien helt fra Hægebostad, Eiken og Fjotland for å handle hos ham. I tillegg til handel var det også et bøkkerverksted i sjøbua, tønnene ble solgt i Holland. Her var det bøkkervirksomhet frem til mellomkrigsårene.
Lindland


av admin, publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Bokbussgul
  av nist16, 24.04.19

  Bokåret 2019 - Turnéplan

  Les mer
 • HKU På Vennesla Bibliotek
  av jto, 24.04.19

  Vennesla kulturhus er blitt en solid kulturspreder

  Les mer
 • Nordberg Fort Hovedbygg
  av jto, 05.04.19

  Ny avtale om drift av Nordberg fort i Farsund

  Les mer

Siste fra Politikk

 • HKU På Vennesla Bibliotek
  av jto, 24.04.19

  Vennesla kulturhus er blitt en solid kulturspreder

  Les mer
 • Klimasterik Logo
  av jto, 23.04.19

  Interpellasjon om klimastreik og fravær

  Les mer
 • Harald -Fauskanger -Andersen
  av jto, 23.04.19

  Interpellasjon om Jernbaneforums Sørs fremtidige prioritereringer

  Les mer