Verden virker stadig mindre. Kina, som før var det fremmedartede landet på den andre siden av jordkloden, har i de senere år rykket mye nærmere i vår bevissthet. Kina er i ferd med å bli en stormakt innen økonomi og politikk. En femtedel av jordas befolkning snakker kinesisk. Forutsatt at Kina klarer å beholde politisk stabilitet kan veksten i BNP fortsatt ligge på 8- 9 prosent per år i 20 til 30 år fremover. Kina har store valutareserver og et voksende innenlandsmarked. Kinesiske bedrifter er nå i ferd med å kjøpe opp bedrifter i USA og Europa, og kineserne investerer i infrastruktur i Afrika og i Midt-Østen. Kina er i ferd med å flytte verdens tyngdepunkt fra Vesten til Østen. (Heiberg) Torsdag 19.januar kl.11.30 blir det informert om mulighetene for å ta kinesisk som programfag her på Kristiansand katedralskole Gimle fra høsten 2012. Orienteringen gis i skolens auditorium.

Kinesisk mandarin er offisielt språk i Kina og snakkes av ca. 1 milliard mennesker. VanskeligstDen kinesiske muren med kinesisk er å huske tegn. Men tegnene er imidlertid bygget opp av konkrete symboler som for eksempel betyr menneske, vann, jord, tre, fjell, himmel - vanligvis i logiske kombinasjoner - noe som gjør innlæringen interessant og morsom. Tegnene skrives også alltid med latinske bokstaver for å vise uttalen. En stor fordel med kinesisk er at alle lydene i språket også fins i norsk, slik at det er lett å uttale. En annen grei ting er at substantiv, verb og så videre ikke bøyes i tall, kjønn eller tid. Språket er altså helt uten bøyning.

Den kinesiske kulturen har sine røtter 4000 år tilbake og er svært dyp og rik. (Rolf Melheim, faglærer i kinesisk) De siste årene har vi sett en økende interesse for å lære kinesisk språk i Norge. Likevel er det et svært begrenset tilbud for kinesisk språkopplæring, og foreløpig er det få videregående skoler som tilbyr faget. Dette ønsker KKG å gjøre noe med. Blir du en av de første som velger programfag i kinesisk?
Informasjon får du torsdag 19.januar kl.11.30 i skolens auditorium.
Simon Wigstøl Olesen, lærer i kinesisk, informerer om skolens nye språktilbud.
Les også: "I samtale med kinesisk minister"Morten Morell
Avdelingsleder for fremmedspråk


av Morten Morell og Jan Torkelsen, publisert 16. januar 2012 | Skriv ut siden

Error loading MacroEngine script (file: ~/macroscripts/heltblank/content/right.cshtml)