I dag var Vest-Agder fylkeskommune vertskap for en gruppe på sju elever og en lærer fra byen Ishinomaki i østre Japan og representanter fra Elkem. Den japanske byen var en av de hardest rammede under jordskjelvs- og tsunamikatastrofen i Japan 11. mars i fjor. Besøket var en av programpostene på et omfattende ukelangt besøk i Norge og hovedsakelig i Oslo og Kristiansand. Fylkesvaraordfører Thore Westermoen, hovedutvalgsleder Olav Haavorstad og seksjonsleder i utdanningsavdelingen Reidar Kyllesdal tok i mot gjestene og orienterte om fylkeskommunens ansvar og oppgaver.

Etter katastrofen i Japan var norske hjelpeorganisasjoner og den norske stat raskt på banen for å hjelpe. Også Elkem var aktive. I månedene etter at Ishinomati ble lagt i ruiner var Elkem i gang med å anlegge et solcelleanlegg på taket på den videregående skolen elevene i besøksgruppen studerer ved. Solcellepanelene var laget av silicon fra Elkem i Kristiansand. Anlegget på skolen ble åpnet av blant annet statlige representanter fra Norge i november. Kort tid etterpå produserte det strøm til skolen.

Fra skolens side uttrykker man nå at gjenoppbyggingen av den ødelagte byen ikke handler om å gjenskape det som var. En har satt som et mål for et nytt prosjekt å bygge opp et bedre bysamfunn med bedre sosiale forhold og levekår. En har samtidig innsett at en lever i et større verdenssamfunn Det er grunnen til at elever og lærere nå er i Norge for å lære om vårt land, vår kultur og om nordmenn. Ikke minst er de interessert i å få innblikk i norsk kunnskap og teknologi knyttet til fornybar energi.

Studiedelegasjon fra Japan på besøk i fylkeskommunen sammen med norsk vertskap
Studiedelegasjon fra Japan på besøk i fylkeskommunen sammen med norsk vertskap

av admin, publisert 20. august 2012 | Skriv ut siden