Sjølingstad Uldvarefabrik ønsker velkommen til skolebesøk. Museumsfabrikken tar imot barnehager, SFO og skoleklasser for omvisninger og aktiviteter gjennom hele skoleåret. Omvisningene tilpasses barnas alder, læreplaner og lærers ønsker og vil få ulikt fokus ut fra dette. Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 og er i dag en levende museumsfabrikk. Et besøk i museumsfabrikken gir en unik mulighet til bedre å forstå endringene den industrielle revolusjon førte med seg.

Fabrikken produserer fremdeles ullvarer på de gamle maskinene, og elevene får se prosessene råulla må gjennom før den ender opp som blant annet pledd, jacquardtepper, strikkegarn.  Overgang fra håndkraft til masseproduksjon, teknikk, vannkraft og elektrisitet, arbeidsmiljø, globalisering og urbanisering er blant temaene som kan behandles. En vanlig omvisning tar cirka én time. Matpakker kan spises i publikumsmottaket.

 Våren 2015 tilbys:

DEN INDUSTRIELLE REVOLUSJONEN
Sjølingstad Uldvarefabrik tilbyr et undervisningsopplegg for 8. trinn der elevene skal få kjennskap til den industrielle revolusjonen og viktige utviklingstrekk som følge av denne gjennom å besøke Sjølingstad Uldvarefabrik; ett av fylkets teknisk-industrielle kulturminner og en levende museumsfabrikk.

Elevene deles i to grupper (maks 25 elever i hver gruppe).
1. Omvisning i fabrikken, der det gis en historisk innføring samtidig med at elevene følger arbeidsprosessene og ser maskinene i bruk.
2. Praktisk oppgave; elevene lager mobiletui i ull og filt ved bruk av egen håndverksteknikk og en av museumsfabrikkens maskiner.
Opplegget kan også bestilles av skoler som ikke får tilbudet gjennom Den kulturelle skolesekken. Materialkostnader verkstedaktivitet: kr 30 per mobiletui. Lærerstyrt industrirebus i bygda kan eventuelt erstatte verkstedaktiviteten.

PÅSKEVERKSTED i perioden 9. – 27. april, (for alle). Formidleren har også mulighet til å ta med ullverkstedet på besøk til skolene i Mandal og Lindesnes. Kr 15 per elev.

Fabrikken selger kardet ull og hobbyfilt i mange farger produsert på museumsfabrikken!

Kontaktperson: Formidlingsleder Judith Seland Nilsen
Tlf. 38 25 60 23. E-post: sjolingstad@vestagdermuseet.no

av Torkelsen, Jan H., publisert 30. desember 2014 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Nordberg Fort Hovedbygg
  av jto, 05.04.19

  Ny avtale om drift av Nordberg fort i Farsund

  Les mer
 • VAM
  av jto, 03.04.19

  Vil bidra til å sikre museumsgjenstander

  Les mer
 • Timenes Og Østensen
  av jto, 03.04.19

  Årets "spillemiddelutvalg" er nå oppnevnt

  Les mer