Agderfylkene har i flere år stått for en unik måte å tilrettelegge for digitalisering. I flere år har de to fylkeskommunene og samtlige 30 kommuner samarbeidet om utbygging av infrastruktur for digital kommunikasjon og innkjøp av bredbåndskapasitet og telefoni. Prosjektleder for Det Digitale Agder DDA Kjell Pedersen Rise ga i dag de to fylkestingene en statusrapport over prosjektets utvikling.

DDA har gjennomført en rekke store prosjekter. Hele 99 prosent av alle husstander i Agder har nå mobildekning for både tale og SMS. Videre har 98 prosent av alle fastboende tilgang til mobilt bredbånd.  For å sikre en optimal kvalitet bygger nå Telenor 159 nye basestasjoner - hvorav over 130 allerede er på plass. Samtidig oppdateres rundt 100 basestasjoner i distriktsagder til 4G-nivå. DDA har bidratt med 45 millioner kroner av de mellom 250 til 300 millioner kroner satsingen koster.

For tiden er DDA blant annet i gang med å hjelpe kommuner på Agder med henimot 40 bredbåndsprosjekter. I dette bidrar fylkeskommunene sentralt i prosessen.

-Agder ligger helt i toppen nasjonalt når det gjelder tilbud om bredbånd. Ingen annen landsdel har fått så mye ut av det som er lagt i potten til digital satsing. Arbeidet på dette området på Sørlandet er meget godt kjent i departementet og i telekomselskapene. De to analyseselskapene Vista og Nexia har fremhevet Det Digitale Agder på topp når det gjelder både kost/nytte og med hensyn til gode resultater og effektiv, målrettet organisering. Det er i denne sammenheng sentralt at fylkeskommunene har hatt og tar en sentral rolle som regional utviklingsaktør, sa prosjektleder Pedersen Rise.

av Torkelsen, Jan H., publisert 18. februar 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • Hilde Og Damman Undertegner Avtale Vedrørende Skoleanlegg I Søgne
  av jto, 03.12.19

  Viktige avtaler på plass for ny videregående skole i Søgne

  Les mer
 • Terje Damman Og Aleksander Lien Inngår Avtale
  av jto, 02.12.19

  Fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder har inngått avtale

  Les mer
 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer