-Torbjørn A. Dahl (68) er et forbilde innen fagopplærling i Agder. Gjennom 40 år har bedriften hans gitt lærlinger fagutdanning av beste merke. Marnarbil er et tradisjonsrikt bilverksted i Marnardal. Litt utenfor allfarvei, kanskje, men gjennom mange år med kvalitet og kundeservice som kjerneverdier, har de opparbeidet seg et ry som gjør at kundene gjerne kjører noen mil ekstra når de trenger service og vedlikehold. Dahl mottok nylig fortjente blomster fra, mangeårig leder av fylkeskommunens yrkesopplæringsnemnd, utdanningsrådgiver Fred Skagestad i NHO Agder, for å markere den enestående innsatsen

Selv om han har passert vanlig pensjonsalder, er han "still going strong" i bedriften. Riktignok har han solide medarbeidere som håndterer verkstedarbeidet, og etterhvert også mesteparten av kundebetjeningen. Men han holder fortsatt tak i det administrative selv.

Å drive bilverksted i dag er noe helt annet enn da han selv begynte å jobbe på bensinstasjon i Mandal i 1963. Siden 1976 har han drevet Marnarbil, der han, i tillegg til bilverksted, også har drevet med nybilsalg, samt traktorimport og landbruksservice. De siste årene har virksomheten stort sett vært konsentrert om service og vedlikehold på biler.

Og i alle år har det altså vært den mest naturlige ting å ta ansvar for fagopplæringen i bransjen. Læreplass hos Marnarbil har vært en attraktiv utdanningsmulighet for bilinteressert i ungdom i distriktet. Noen av dem har blitt ihuga bilfolk gjennom resten av yrkeslivet, mens andre har brukt kompetansen innenfor nye fagfelt. - Det har jo blant annet vært mange som har ønsket å jobbe i oljesektoren, siden det nok har vært bedre lønninger der, sier Torbjørn A. Dahl.

- Mange større bedrifter gjør en strålende jobb og har mange lærlinger. Men uten innsatsen fra de små virksomhetene hadde vi aldri klart å gi ungdom den fagopplæringen samfunnet trenger. Derfor fortjener Marnarbil og Torbjørn A. Dahl å bli trukket frem i lyset. De er representanter for noe av det beste vi har i vårt arbeidsliv, og de gjør en uvurderlig innsats for å gi unge fagutdanning og muligheter til å bli det de har evner og interesse for, sier Fred Skagestad.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 8. februar 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Førerkort
  av jto, 25.06.19

  Enkelte kjøretimer blir ikke lenger regnet med i fraværsgrensen

  Les mer
 • Gratis Sommerkurs I 2019
  av jto, 05.06.19

  Gratis sommerkurs i matematikk og naturfag 2019

  Les mer
 • Datamus
  av jto, 22.05.19

  Vest-Agder får digital skolehelsetjeneste fra høsten

  Les mer