PRESSEMELDING:
Hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune har i møte i dag 18. november vedtatt å tildele følgende priser og stipend.
(Kontaktperson: Anne Tone Hageland, fylkeskultursjef, tlf. 975 73 239)

Fylkeskulturprisen for 2014 tildeles Grete Salomonsen Hynnekleiv, Kristiansand.
Arbeidsstipend for kunstnere tildeles:
Jan Freuchen (billedkunstner), Kristiansand
Jørn-Bjørn Fuller-Gee (skuespiller), Kristiansand
Utvekslingsstipend for kunstnere tildeles:
Fredrik Limi (filmklipper), Mandal
Kunstnerstipend tildeles:
Ulrikke Benestad (skuespiller), Kristiansand
Jonas Matzow Gulbrandsen (filmregissør), Kristiansand
Ingvild Koksvik (musiker), Farsund
Andreas Tellefsen (billedkunstner), Kristiansand
Idrettsstipendet tildeles:
Camilla Rozanski (kajakkpadler), Flekkefjord
Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge i Vest-Agder for 2014 tildeles Bjarne Egil Abrahamsen, Vennesla.

Grete Salomonsen Hynnekleiv (1951) er bosatt i Kristiansand og utdannet innen film og tv, har lærerutdanning og master i kommunikasjon. Hun har arbeidet med mange deler av prosessen som inngår i det å skape film, bl.a. som regissør, produsent, filmklipper og skribent.

Hun har vært en pioner på filmfeltet på Sørlandet: har vært og er aktiv filmskaper, lærer i film og inspirator og drivkraft for nye filmskapere og unge talenter. Hun er kjent for film- og regissørarbeid, men har også i flere år arbeidet med videoverksteder i fylket. Der har mange barn og unge lært om videoproduksjon og om hvordan media kan virke og manipulere. Også asylsøkere og flyktninger i Kristiansand har fått prøvd seg på sin første jobb med filmproduksjon.

Grete Salomonsen Hynnekleiv og mannen Odd, grunnla Sørlandets første filmselskap. De fikk sammen Siliusprisen fra Fædrelandsvennen i 1998 og kulturprisen fra Kristiansand kommune i 2010. Flere filmer har vunnet priser, sist Best film 2010 for Yohan barnevandrer på Stockholm International Film Festival Junior.

Salomonsen Hynnekleiv har vært på mange filmoppdrag i både inn og utland, men har hatt Vest-Agder som base. Hun har vært ledende på Sørlandet i film, video og tv-produksjon i over 25 år. Hun har bidratt til å styrke produksjon av gode familiefilmer i Norge, basert på norsk kultur og språk. Hun har vært med på nesten 50 produksjoner, med spillefilmene Kamilla og tyven, del 1 og 2 og Yohan barnevandrer som de mest profilerte. I tillegg har ulike innslag til NRK, program på NRK barne-tv, dokumentarer og leveranser til utenlandske tv-selskaper vært en stor del av arbeidet.

Salomonsen Hynnekleiv har bidratt til et kreativt miljø og inspirert til stadig økende profesjonalisering av filmarbeidere i alle deler av produksjonen. Spesielt kvinner er blitt oppmuntret til å jobbe med film i ulike fagfunksjoner i Gretes produksjoner. For øyeblikket arbeider hun med en dokumentar omkring temaet barnevandring og vil sammenligne barnearbeid i Afrika i dag med forholdene på Sørlandet for hundre år siden.

 

Arbeidsstipend for kunstnere 2015:

Arbeidsstipend for kunstnere tildeles:

Jan Freuchen (billedkunstner), Kristiansand

Jørn-Bjørn Fuller-Gee (skuespiller), Kristiansand

 

Det deles ut to arbeidsstipend for kunstnere. Hvert arbeidsstipend er på kr. 100.000.

 

Jan Freuchen arbeider som billedkunstner og kurator. Kunstproduksjonen er nyskapende og sammensatt. Den består hovedsakelig av installasjoner, skulptur, tegning, fotografi og video. Temaer som identitet, økologi eller fremmedgjøring står sentralt. 

Freuchen vil bruke stipendet på å etablere sin kunstneriske praksis i Kristiansand. De siste årene har han vært mye på flyttefot, og ateliersituasjonen er derfor ustabil.  Freuchen vil etablere et atelier her med utstyr, permanent innredning og langsiktig leieforhold. Et arbeidsstipend vil kunne realisere denne etableringsfasen, og gi ham muligheten til å fortsette å være en aktiv del av det profesjonelle kunstmiljøet i Vest- Agder.

Jan Freuchen (f. 1979) er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Frankfurt am Main. Han har hatt en rekke galleri og museumsutstillinger i inn- og utland, og vært både kurator og kunstner i utstillingsserien Game of Life i Kristiansand Kunsthall i 2012 og 2014.  Freuchen utgir kunstpublikasjoner i sitt eget forlag Lord Jim Publishing.

 

Skuespilleren Jørn-Bjørn Fuller-Gee er en allsidig og aktiv skuespiller. Han har vært tilknyttet Hålogaland Teater og Agder Teater. I tillegg har han produsert egne teaterprosjekter og arbeidet i det frie feltet med blant annet Jo Strømgren og Jon Tombre. Fuller-Gee vil søke studieopphold hos Ivana Chubbucks teaterskole i to mnd. Han ønsker å videreformidle skolens teknikk gjennom workshops når han vender tilbake til Kristiansand.  Videre vil han produsere og spille Krapps siste bånd av Samuel Beckett, produsere, forfatte og spille De 4 store for de 4 små i samarbeid med Scenekompaniet samt utvikle sitt eget produksjonsselskap Latterlig Lidenskap som ble etablert i 2003.  Arbeidsstipendet er knyttet til kunstnerisk kompetanseheving og å frigjøre tid til utvikling av nye teaterprosjekter. 

Jørn-Bjørn Fuller-Gee (f. 1980) er født i Sør-Afrika og oppvokst i Arendal. Han er utdannet ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i 2004, og har arbeidet ved teatre i England og turnert i 15 land. Fuller-Gee har spilt hovedroller i blant annet Den Stundesløse, Edderkoppkvinnens kyss og Dr. Jekyll og Mr. Hyde, og medvirket i en rekke spillefilmer, kortfilmer og TV produksjoner. 

 

Utvekslingsstipend 2014:

Utvekslingsstipend for kunstnere tildeles: Fredrik Limi (filmklipper), Mandal

Det deles ut ett utvekslingsstipend på kr. 50 000.

På vårparten i 2014 fikk Fredrik Limi muligheten til et hospitantopphold hos den Oscar-nominerte filmklipperen Kant Pan i London.  Nå vil han fortsette prosessen hos en annen klipper: Mick Audsley eller Valerio Bonelli.  Oppholdet vil både være en videreutdanning og forberedelser til en yrkesaktiv karriere. Limi har etter endt utdanning ved London Film School i 2013, klippet ca. 20 kortfilmer både i Norge og England. Hospiteringen vil kunne gi han enda større kompetanse som filmklipper innen langfilmproduksjon. Et utvekslingsstipend bidrar til at Limi kan gjennomføre sine planer om profesjonalisering av sitt fag. 

Fredrik Limi (f.1979) er født i Kristiansand og oppvokst i Mandal. Han har mastergrad i filmmaking med hovedfokus på klipp fra The London Film School. Avgangsfilmen hans ble runner-up i kortfilmprogrammet under Palm Springs filmfestival i 2014.  Limi har medvirket i filmer som har vært vist på flere internasjonale filmfestivaler.

  

Kunstnerstipend 2014

 

Kunstnerstipend tildeles:

Ulrikke Benestad (manusforfatter), Kristiansand

Jonas Matzow Gulbrandsen (filmregissør), Kristiansand

Ingvild Koksvik (musiker), Farsund

Andreas Tellefsen (billedkunstner), Kristiansand

 

Det deles ut fire kunstnerstipend. Hvert kunstnerstipend er på kr.40 000.

Ulrikke Benestad er skuespiller, manusforfatter og produsent. Kunstnerstipendet skal brukes til å skrive og utvikle teaterprosjektene Når snøen faller og Villa Contigo – Halvveis til himmelen. Når snøen faller stiller spørsmålstegn ved idrettens og samfunnets evne til aksept og likestilling. Villa Contigo handler om et hospits utover det vanlige. Den forteller en varm og tankevekkende historie om død, kjærlighet og familie. Prosjektene har intensjonsavtale med Kilden, men vil også være tilrettelagt for turné, spesielt rettet mot Den kulturelle skolesekken.

Ulrikke Benestad (f.1988) bor og arbeider i Kristiansand. Hun har siden uteksamineringen fra East 15 Acting School i London i 2012 medvirket i en rekke teaterproduksjoner. Benestad vant pris for beste manus for spillefilmen Plastsoldaten på Movies on War i Elverum i 2013. Hun var også manusforfatter, skuespiller og produsent for teaterforestillingen Semper Fi i Kilden Teater- og Konserthus i januar 2014.

 

Filmregissøren Jonas Matzow Gulbrandsen er oppvokst i Kristiansand.  Han søker stipendet for å kunne fullføre spillefilmdebuten Skyggens Dal. Filmen skal lages på Sørlandet, og er et realistisk portrett om hvordan det er å vokse opp i denne landsdelen omringet av et pietistisk samfunn. Hensikten er å blande en realisme med elementer fra det spirituelle og mytologien.  Gulbrandsen ønsker å fortelle historien gjennom et barns perspektiv. Et kunstnerstipend vil kunne gi ham motivasjon til å utvikle seg som en filmregissør på høyt nivå. 

Jonas Matzow Gulbrandsen (f. 1982) er utdannet ved den nasjonale filmskolen i Lodz i Polen i 2011. Han har tidligere hatt manus og regi på kortfilmene Darek (2009) og Everything will be OK (2010). Gulbrandsen fikk Amandaprisen for Darek i 2009, og Everything will be OK har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser. Den vant prisen for beste europeiske kortfilm på Premiers Plans festival i Angers i Frankrike.    

 

Ingvild Koksvik arbeider både som sanger og komponist. Koksvik debuterte som soloartist i 2013 med albumet Nattåpent, og har gjort seg bemerket med en rekke konserter og turnéer i Vest-Agder.  Stipendet skal anvendes til plateutgivelse og konsertproduksjon med arbeidstittelen Hjemme nå. I denne plateutgivelsen vil hun for første gang utgi musikk til egne tekster. Påfølgende turné- og konsertvirksomhet i fylket samt lanseringskonserter i Norge, Tyskland og USA er inkludert i planene.  Ingvild Koksvik er en ung og suksessrik musiker.  Kunstnerstipendet vil kunne støtte hennes karriere i tiden fremover.

Ingvild Koksvik (f. 1980) er født i Lørenskog, men bor og arbeider i Farsund. Hun har mastergrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Koksvik er medeier i produksjonsselskapet Fyrlyd AS, og har tidligere utgitt to plater A Light Exists in Spring med kvartetten Amherst og orvilsk! i samarbeid med Lars Jakob Rudjord.

 

Andreas Tellefsen arbeider hovedsakelig med tegning som kalles for "barockabilly". Temaene er blant annet skjønnhet og forgjengelighet.  Tegningene er utført med tidkrevende blyantskissearbeid hvor det ferdige uttrykket utføres med sorte penselstreker. Tellefsens kunst er som en hybrid mellom tusjtegningenes overfladiske letthet og håndverkets nitidige dedikasjon til utførelsen.  Kunstnerstipendet skal brukes på å ferdigstille tre monumentalarbeider. Arbeidene omhandler en tragisk kjærlighetshistorie, et eventyr og en hyllest til havet.  Tellefsen vil at stipendet skal kunne gi ham et økonomisk pusterom og konsentrasjon rundt dette arbeidet.

Andreas Tellefsen (f. 1976) er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo. Han er oppvokst i Kristiansand, men bor og arbeider i Berlin. Tellefsen har hatt en rekke nasjonale og internasjonale utstillinger. I september 2014 viste Agder Kunstsenter hans første utstilling i hjembyen siden Hardcore utstillingen på Sørlandets Kunstmuseum i 2008.

 

 

Idrettsstipend 2014:

 

Idrettsstipendet tildeles:Camilla Rozanski (kajakkpadler), Flekkefjord

Det deles ut ett idrettsstipend på kr.40 000.

 

Camilla Rozanski driver med kajakkpadling og representerer Flekkefjord Kajakklubb.

Rozanski sin største prestasjon i 2014 var å kvalifisere seg og delta i ungdoms OL som ble arrangert i Nanjing i Kina. Det var kun en kajakkpadler som ble representert fra Norge til dette arrangementet, nemlig Rozanski fra Flekkefjord. Hun representerte Norge svært godt og fikk mulighet til å møte IOC - president Thomas Bach. Hun er en flott ungdomsambassadør for idretten i Norge og spesielt for kajakkmiljøet i Flekkefjord.

Camilla Rozanski vant Norgescupen for ungdom damer både i 2012 og 2014 og er på juniorlandslaget. Hun er junior også neste år og satser for fullt frem mot 2015 sesongen.

 

Frivillighetspris for arbeid med barn og unge i Vest-Agder 2014:

 

Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge i Vest-Agder for 2014 tildeles Bjarne Egil Abrahamsen, Vennesla.

 

Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge består av kr. 25.000 og et kunstverk. 

 

Bjarne Egil Abrahamsen (1946) er bosatt i Vennesla og har vært aktiv i Sørlandets krets av Norges

Speider Forbund (NSF) siden 1995, i mange forskjellige verv og komiteer. Han ble med i kretsstyret

fra 1995 og var kretsleder fra 1998 til 2007, så styremedlem fram til 2013 da han igjen tok på seg vervet som kretsleder.

Abrahamsen har vært i stab på tre kretsleirer, bl.a. som teknisk sjef. Han har vært i stab på 6 SMULleirer (2.-4. trinn), også som støtte for unge nye leirsjefer. Han var en av pådriverne for å arrangere NM i speiding i 2005 og speidertinget i 2010, og var med i begge stabene. Han har også vært medlem i ledertreningspatruljen det meste av tiden og vært aktiv med å arrangere lederkurs. Han har vært medlem og aktiv i 1. Vennesla speidergruppe i hele perioden, med ulike verv gjennom årene.

Bjarne Egil Abrahamsen brenner virkelig for speidersaken og har vært med på å få til mye i løpet av

årene. Han er dessuten et ja-menneske og har en grunnleggende tro på at vi skal få ting til – det er bare å brette opp ermene og begynne å jobbe.

Han har vært aktiv i Vest-Agder barne- og ungdomsråd siden 1999, først som vara og deretter både som styremedlem og styreleder opp til i dag. Der stiller han opp enten det er styremøte, behov for folk på kontoret, kaffekoking til årsmøte eller forberedelse til arrangementer.

Abrahamsen har et genuint engasjement og ønske om å bedre vilkårene for barne- og ungdomsorganisasjonene i Vest-Agder.

 

 

av Macdonald, Cheryl, publisert 18. november 2014 | Skriv ut siden