Hestmanden

Fraktefartøyet D/S Hestmanden begynte sin ferd i 1911 og har overlevd både første verdenskrigs konvoyer og andre verdenskrigs farefulle ferder langs kysten rundt de britiske øyer. D/S Hestmanden er den siste i sitt slag og det eneste gjenværende skipet fra Nortraships flåte.

Riksantikvaren betegner Hestmanden som kanskje Norges viktigste krigsminnesmerke

 

-Norge er våre krigsseilere en stor takk skyldig. D/S Hestmanden vil stå som et monument over deres innsats under andre verdenskrig. Det gjør oss ekstra stolte at H.M. Kong Harald valgte å feire D/S Hestmandens 100års-jubileum sammen med 249 tidligere norske krigsseilere, sier riksantikvar Jørn Holme i et oppslag på etatens nettside. Riksantikvaren har gitt D/S Hestmanden har formell status som verneverdig. Stortinget har gitt skipet status som krigsminnesmerke. Holme betegner skipet som Norges største flytende kulturminne, og kanskje viktigste krigsminne og at det er bra det nå blir tilgjengelig for alle. -Norsk maritim historie og historien om de to verdenskrigene kan nå bedre videreformidles til stadig nye generasjoner, sier han.

 

- Riksantikvaren bruker over 80 millioner på restaureringen av D/S Hestmanden. Et slikt løft klarer vi bare én gang. I så måte er Hestmanden også unik. Ikke noe annet fartøy har fått, eller kommer til å få, like mye penger. Likevel synes vi pengene er vel anvendt, sier Jørn Holme.

 

 For mer informasjon se hjemmesiden:

http://www.hestmanden.no/

av Willumsen, Yvonne Fernmar, publisert 10. desember 2012 | Skriv ut siden