Det nye kultursenteret åpnet i juni 2010. Bygget ligger på et høydedrag sentralt i kommunesenteret Kyrkjebygd med storslått utsikt over kirken og bygda. 

Anlegget inneholder lokalhistoriske samlinger, kunstutstilling, arealer for skiftende utstillinger, foredragssal samt kafeteria.

Bygget er på to plan. Hovedinngangene er lagt til det øvre planet, som inneholder kafeteria og skiftende utstillinger. I tilknytning til foajeen ligger en liten peisetstue med panoramautsikt mot syd.  Fra foajeen leder et monumentalt trappeanlegg til nedre plan som inneholder permanente utstillinger for lokalhistoriske samlinger. Sentralt i bygget er anlagt en lyssjakt som slipper overlys nedover i bygget.

De tette delene av fasadene er kledd med smale spiler av ospepanel behandlet med jernvitriol.

Utomhusanlegget inngår som en integrert del av anlegget. Den gamle eplehagen ved gårdsanlegget som tildligere lå på tomta, er bevart og inngår nå i parkanlegget omkring kultursenteret. Gangveiene gjennom parken er gruset og kantet med storgatestein. Terrassen foran kafeteriaen er belagt med skifer.


Forfatter: DCA

Foto: DCA

av DCA, publisert 6. mai 2013 | Skriv ut siden

Arkitekturguide 163

Arkitekturguide 163

Arkitekturguide 163
Arkitekturguide 168

Arkitekturguide 168

Arkitekturguide 168
Arkitekturguide 133

Arkitekturguide 133

Arkitekturguide 133
Arkitekturguide 134

Arkitekturguide 134

Arkitekturguide 134
Arkitekturguide 139

Arkitekturguide 139

Arkitekturguide 139
Arkitekturguide 144

Arkitekturguide 144

Arkitekturguide 144
Arkitekturguide 149

Arkitekturguide 149

Arkitekturguide 149
Arkitekturguide 151

Arkitekturguide 151

Arkitekturguide 151
Arkitekturguide 153

Arkitekturguide 153

Arkitekturguide 153

Type bygg: Kultursenter

Adresse: Kyrkjebygd

Arkitekt: RATIO Arkitekter A/S (tidl. BGO arkitekter) v/siv.ark. MNAL Sverre Svendsen

Landskapsarkitekt: Grønn Strek A/S v/Hanne Alnæs MNLA

Byggherre: Åseral kommune

Konstruksjon: Betong

Fasadematerale: Ospekledning

Oppført: 2010