Bygget var, da det ble oppført i 2001, et pilotprosjekt når det gjelder bruk av naturlig ventilasjon. Luften passerer en fullt utgravd kjeller (under sokkelen) for deretter ved hjelp av naturlig oppdrift å stige opp gjennom kanaler sentralt i bygget. Avtrekk skjer i de såkalte lanterninene som er godt synlig i taket som oppbygde glasstårn. Disse glassoppbyggene bidrar til å aksellerere luften på varme sommerdager.

Bygningen er ikke utstyrt med tradisjonell dampsperre. Fuktighet som kondenseres i isolasjonen opptas i stedet i selve isolasjonsmaterialet, som er cellulose. 

Bygget er i utgangspunktet tilpasset fødeklinikken ved sykehuset, tegnet av arkitektene Eliassen og Lambertz Nilsen. Fødeklinikken er i ettertid endret en del i forhold til det opprinnelige.


Forfatter: DCA

Foto: DCA

Publisert: Juni 2010

av DCA, publisert 6. mai 2013 | Skriv ut siden

Arkitekturguide 078

Arkitekturguide 078

Arkitekturguide 078
Arkitekturguide 053

Arkitekturguide 053

Arkitekturguide 053
Arkitekturguide 060

Arkitekturguide 060

Arkitekturguide 060
Arkitekturguide 061

Arkitekturguide 061

Arkitekturguide 061
Arkitekturguide 066

Arkitekturguide 066

Arkitekturguide 066
Arkitekturguide 071

Arkitekturguide 071

Arkitekturguide 071

Type bygg: Helsebygg
 
Adresse: Engvald Hansens vei 6

Arkitekt: Amtedal og Hansen Arkitektkontor AS. Konsulent Gaia Lista A/S v/siv. ark. Dag Roaldkvam

Byggherre: Vest-Agder fylkeskommune

Konstruksjon: Betong, tegl og tre

Fasadematerale: Tre (liggende vestlandskledning) og pusset Leca

Oppført: 2001