Torsdag 20. mai åpner vandreutstillinga "Feber og fellesskap - epidemienes århundre 1820-1920" i Vest-Agder-museets lokaler på Odderøya 17 i Kristiansand. Utstillinga handler om kampen mot epidemiene på Agder - mot kolera, nervefeber, barnesykdommer og spanskesyken. Vest-Agder-museet samarbeider med Universitetet i Agder og Agder naturmuseum om dette utstillings- og nettformidlingsprosjektet.

Sentralt står fire små filmer (4-6 minutter) laget i samarbeid med filmskaper Frode Vestad i Dokufilm. Filmene forteller om virksomheten knyttet til karantenestasjonen på Odderøya, om da koleraen kom til Kristiansand i 1853 og om kampen mot barnesykdommene som opptakt til innføring av Sunnhetsloven i 1860.

Utstillinga vil ellers bestå av en rekke digitale fortellinger, som både gir et innblikk i sykdommene som rammet 1800-tallsmenneskene og hvordan man håndterte sykdomssituasjonen. I tida før oppdagelsen av bakteriene, var det uvisst hvordan epidemiene oppsto. Ledende medisinere trodde ikke på smitte, men på såkalte miasmer, framkalt av spesielle vær- og klimaforhold, luft og stank.

Blegerøya
På Blegerøya på Odderøya ble smittebefengt tøy desinfisert og rensen. Foto: Arve Lindvig.
Men på Agder holdt legene fast ved smitteteorien. De forholdt seg til det de kunne observere i praksis - i opposisjon til den medisinske eliten i hovedstaden. Slikt ble det konflikt av.

Utstillinga står på Odderøya til 4. juni. Deretter skal den til Vest-Agder-museet Lista, en tur innom Tall Ships Race, videre til Vest-Agder-museet Kristiansand på Kongsgård, UiA, Vest-Agder-museet Flekkefjord og forhåpentligvis flere besøkssteder i Vest-Agder før den gjester Nasjonalt medisinsk museum/ Teknisk Museum i Oslo og returnerer til Agder naturmuseum i Kristiansand i 2011.

Ta kontakt med prosjektleder Gunhild Aaby dersom du ønsker å låne utstillinga til din institusjon. .Den er ikke stor og får plass i et forholdsvis lite utstillingslokale.

av Torkelsen, Jan H., publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer