– Bygningene er i god stand og både anlegget og uteområdene blir godt tatt vare på av eier. Det gode samarbeidet mellom Vest-Agder fylkeskommune og eier er det beste utgangspunktet for at bygningene blir tatt vare på for ettertiden, sier Holme.
Lindland sjøbua
Lindland sjøbua

Det er ikke mange slike helhetlige kombinasjonsbruk ved kysten som er bevart i sør-Norge. Sammen danner bygningene et komplett gårdstun som er et meget godt eksempel på kombinasjonsbruk på Sørlandet. Fram til nå har ikke småbruk/kombinasjonsbruk vært representert på fredningslista i Vest-Agder.

Gardsbruket Lindlandsstova
Gårdsbruket har en spennende og allsidig historie. Våningshuset og uthuset er fra rundt 1750, og anlegget har både bryggerhus, bur og sjøbu. Sjøbua er den største av de mange sjøbuene langs Fedeåna der det har vært bøkkere i arbeid i lange tider.

I 1798 kjøpte Tobias Sigmundsson Briseid gårdsbruket. Han kjøpte og festet jord, og tok til som handelsmann med kongelig privilegium. Han drev stort og hadde egne tjenere. Briseid hadde egne skuter som seilte på Nordsjøen og Østersjøen, blant annet til Holland for å kjøpe klær, korn, kaffe, tobakk, sukker og brennevin. Dette solgte han videre fra sjøbua i Linlandsstroda - folk kom gående over heien helt fra Hægebostad, Eiken og Fjotland for å handle hos ham. I tillegg til handel var det også et bøkkerverksted i sjøbua, tønnene ble solgt i Holland. Her var det bøkkervirksomhet frem til mellomkrigsårene.
Lindland


av admin, publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer