Byene I Vest -Agder

Blant Vest-Agders i alt 15 kommuner er det fem kommuner med bystatus. Kristiansand er fylkeshovedstad. De øvrige fire byene er Mandal, Farsund, Flekkefjord og Lyngdal

Kristiansands KommunevåpenKristiansand (89 760 innbyggere) er fylkeshovedstad og kommunikasjonsknutepunkt. Byen er i stor utvikling og har stor og mangeartet handels- og næringsaktivitet. Universitetet i Agder setter sitt preg på Kristiansand med over 8000 studenter. Kristiansand har et rikt kulturliv og mange muligheter for rekreasjon og friluftsliv.

 

 

Mandals KommunevåpenMandal (15 655 innbyggere) er Norges sydligst by. Det er enn vakker, hvitmalt by med mange og lange sandstrender, gode fiskemuligheter og et sjarmerende sentrum. Godt utgangspunkt for fiskeekspedisjoner og en rekke reisemål i innlandet.
 

 

Farsunds Kommunevåpen Farsund (9758 innbyggere) er «byen ved sundet» som en periode var verdens største sjøfartsby etter folketallet. Landskapet rundt Farsund er en blanding av værharde partier og myke sandstrender, våtmarksområder og skog med edellauvtrær. Lista er flott for sykkelturer og fotturer og er et populært område for brettseilere.

 

Flekkefjords ByvåpenFlekkefjord (9115 innbyggere) ligger lunt plassert innerst i Lafjorden, og er en klassisk sørlandsby med gode somre og milde vintre. Godt tilrettelagte løyper tar deg med til de mange utsiktstoppene. En halvtimes kjøretur fra sentrum bringer deg til 18-hulls golfbane, eller til det unike vannskitrekket på Egenes.

 

 

Lyngdals Kommunevåpen Lyngdal (8606  innbyggere) preges av landbruk og skogbruk med mange fine muligheter for fiske, dykking og badeliv.  Byen har et mangesidig handelstilbud. Gjestehavner finner båtfolket i Korshamn og Agnefest.  Det er kort vei til golfbaner og vintersports-anlegg og området byr på mange vakre turløyper. I Lyngdal finner du også Sørlandsbadet.

av Torkelsen, Jan H., publisert 20. september 2016 | Skriv ut siden